Laser Αποτρίχωση

LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation)

H αποτρίχωση με laser είναι μια απόλυτα ασφαλής και σίγουρη μέθοδος για τη σταδιακή μείωση της τριχοφυΐας. Η αποτρίχωση με laser γίνεται για αισθητικούς λόγους, ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως π.χ. οι γυναίκες με θυλακίτιδα («σπυράκια» που εμφανίζονται στο δέρμα λίγες μέρες μετά την αποτρίχωση με κερί ή το ξύρισμα), στις οποίες το laser συνιστά τη μοναδική αντιμετώπιση.
Στο κέντρο μας χρησιμοποιείται τελευταίας γενιάς Alexandrite laser αποτρίχωσης (Epicare LPX 755). Έχει ως ενεργό υλικό κρυστάλλους Αλεξανδρίτη και εκπέμπει σε μήκος κύματος 755nm γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη και ελάχιστα από την αιμοσφαιρίνη. Με τη laser αποτρίχωση, επιτυγχάνεται θερμική καταστροφή του θυλάκου της τρίχας, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί.
Η προστασία του δέρματος επικεντρώνεται στη διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας στην επιδερμίδα, η οποία επιτυγχάνεται με διοχέτευση παγωμένου αέρα στην περιοχή της εφαρμογής.

LASER-IPL ΔΙΑΦΟΡΕΣ

IPL (Intense Pulse Light)
Οι συσκευές έντονου παλμικού φωτός δεν είναι laser. Αυτές οι συσκευές εκπέμπουν σε ένα ευρύ φάσμα φωτός 590-1200nm. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί ένα δυνατό παλμικό φώς για να καταστρέψει τους τριχικούς θύλακες , σε αντίθεση με το laser που έχει σταθερή ακτινοβολία. Κατά τη διάρκεια μιας στόχευσης, το παλμικό φώς μπορεί να δίνει την ενέργεια του με διαφορετικό τρόπο, όπως για παράδειγμα στο ένα άκρο και να ακολουθεί κατακόρυφη πτώση του, οπότε η ενέργεια του δεν είναι συνεχείς σε όλη την διάρκεια του παλμού.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Εξαρτάται από ποικίλεις παραμέτρους όπως:
• το χρώμα του δέρματος (στα σκουρόχρωμα δέρματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν μεγάλες εντάσεις επομένως απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες)
• το χρώμα των τριχών (σε ανοιχτόχρωμες τρίχες απαιτούνται περισσότερες)
• το πάχος των τριχών
• η φάση ανάπτυξης των τριχών
• η περιοχή του σώματος
Σε γενικές γραμμές απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες, κατά μέσο όρο έξι έως οχτώ κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών.

ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

• Πόδια 20 λεπτά
• Μπικίνι 5 λεπτά
• Χέρια 5 λεπτά
• Μασχάλες 3 λεπτά
• Πρόσωπο 2 λεπτά
• Ανδρική πλάτη 10 λεπτά
• Ανδρικό στήθος 5 λεπτά
• Κοιλιά 5 λεπτά

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

Το laser στοχεύει την χρωστική του δέρματος (μελανίνη) οπότε οι θεραπείες έχουν την μέγιστη αποτελεσματικότητα σε σκουρόχρωμες και χοντρές τρίχες οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα χρωστικής. Οι λεπτές τρίχες και το χνούδι απορροφούν δυσκολότερα την θερμότητα που παράγει το laser. Επίσης, οι ξανθές τρίχες που περιέχουν λιγότερη χρωστική, θα χρειαστούν περισσότερες θεραπευτικές συνεδρίες για να εξασφαλίσουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα αποτρίχωσης. Τέλος, σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου οι τρίχες έχουν χάσει τελείως το χρώμα τους (γκρι ή λευκές) δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια του laser.
ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Η χρήση του λέιζερ μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση. Το μέγεθος της δυσφορίας εξαρτάται από το ποσό της ενέργειας που απορροφάται τόσο από τη μελανίνη στην επιδερμίδα όσο και από τη μελανίνη στους τριχικούς θύλακες. Άτομα με πυκνές μαύρες τρίχες, η σκουρόχρωμο δέρμα βρίσκουν την εφαρμογή λιγότερο ανεκτή.
Η δυσφορία μπορεί να μειωθεί με τη ψύξη του δέρματος, εφαρμογή αναισθητικής κρέμας τοπικά και μείωση της ροής της ενέργειας.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Εάν έχουμε επιλέξει το κατάλληλο μηχάνημα και ο χειριστής είναι εκπαιδευμένος στο laser, δεν υπάρχουν κίνδυνοι Η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια που παρατηρείται είναι μια μικρή ερυθρότητα και ο σχηματισμός μικρών πομφών (εξογκώματα του δέρματος εκεί ακριβώς που είναι τα στόμια των τριχικών θυλάκων στο δέρμα) οι οποίοι μπορεί να είναι ήπια κνησμώδεις. Αυτά είναι πλήρως αναστρέψιμα και διαρκούν για λίγες ώρες μόνο μετά την θεραπεία. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για ανεπιθύμητη ενέργεια αλλά για το αποτέλεσμα της «έκρηξης» του βολβού (ρίζα) της τρίχας , με την επίδραση του laser, μέσα στο δέρμα (σημαίνει δηλαδή ότι πετύχαμε αποτελεσματική αποτρίχωση). Αντιμετωπίζονται εύκολα με την εφαρμογή στο δέρμα μιας ενυδατικής αντιφλεγμονώδους κρέμας μετά την εφαρμογή.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

• Δερματικές παθήσεις
• Φωτοευαισθησία
• Εγκυμοσύνη (προληπτικά)
• Πρόσφατο μαύρισμα

ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ


Η καταστροφή του βολβού με τη χρήση laser επιτυγχάνεται όταν η τρίχα βρίσκεται στο αναγεννές στάδιο. Σε αυτό το στάδιο που η μιττωτική δράση είναι έντονη έχουμε μεγάλη παραγωγή μελανίνης.